Tra verità, menzogna e desiderio
(mellan sanning, lögn och begär)

Regi: Magdalena Pietruska och Roger Rolin
På scen: Giuseppe Boy, Andrea Calbucci, Giovanni Delfino, Luca Gradella, Antonio Lanera, Marcella Zindato

Textcollage: ensemblen
Ljus: Pietro il Rosso.
Bildprojekt: Stefano Lanzardo

En samproduktion med Teatri del Vento (Italien)
Spelas på italienska, svensk översättning i programbladet.

Efter föreställningen inbjuds publiken till en bildinstallation av fotokonstnären Stefano Lanzardo och en enkel förfriskning tillsammans med skådespelarna.

Pier Paolo Pasolini, poet och kontroversiell samhällsdebattör, är i Sverige främst känd genom sina filmer. Han mördades brutalt för över trettio år sedan men hans verk lever vidare och är kanske rentav viktigare och mer nödvändigt idag. Tiden har hunnit i kapp Pasolinis tänkande. Den "fruktansvärda värld" som Pasolini målade upp i sina artiklar, essäer och i en rad pjäser och filmer är idag synlig för var och en.
Föreställningen vill varken återge Pasolinis verk eller skildra hans liv utan är istället ett försök att uttrycka en motsvarighet till hans poetik och hans värld.
På scenen gestaltas paradoxen, ytterligheter som möts, motsatser som förenas: våld och oskuld, grymhet och känslighet, brutalitet och skönhet.
Föreställningen är en poetisk svit av sceniska ögonblick som innesluter mångtydligheten och motsägelsefullheten i emotioner, känslor, tankar: "... denna bestialiska smärta att vara människa..." (P.P.Pasolini)

"(en föreställning som) starkt berör och lämnar åskådaren i en spänning som, genom Pasolinis röst, sporrar att granska vår värld och se det rätta ansiktet av ett samhälle som vi så illa byggt upp" (Anna Maria Monteverdi, A TEATRO, 2004)

"… perfekt bromsmedicin för den som tycker sig ha sett allt, eller tillräckligt mycket. Ett saxat textplock ur Pier Paolo Pasolinis dikter och filmer, framfört som kollektiv improvisation på italienska, utan scenografi och rekvisita. Bara sex personers kroppar, röster, rörelser. Eller "bara" - paletten av tankar, känslor och uttryck på scenen är så full av nyanser att frågan om språkets begränsningar känns rent futtig. (…) Årets märkvärdigaste föreställning är här. Experimentellt. Fulländat. Skyll sig den som missar." (Sven Rånlund, GP, 2005)


Föreställningsfakta:

längd: 70 min.
efterspel: varierande, c:a en timme. För bildinstallation och förfriskningar efter föreställningen behöver vi ett särskilt rum i anslutning till spellokalen.

scenplats: fri golvyta B 6m. x D 8m. x H 4,70 m. Mörkläggning krävs.
publikplatser: placerade frontalt (gradänger) samt längs båda sidor om spelplatsen (stolar, max 2 rader/sida).
ljus: 16 A. Upphängningsanordning för strålkastare.

Spellokalen bör vara disponibel för uppsättning av ljuset och repetition dagen innan första föreställning.


 

foto: Stefano Lanzardo